Poplatok za komunálny odpad bude v Prešove o 20 Sk vyšší pre každého

28.11.2005 Prešov

Prešov 28. novembra (TASR) - Poplatok za komunálny odpad bude v roku 2006 o 20 Sk vyšší pre každého občana Prešova. Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí členo...
Prešov 28. novembra (TASR) - Poplatok za komunálny odpad bude v roku 2006 o 20 Sk vyšší pre každého občana Prešova. Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí členovia Mestského zastupiteľstva v Prešove. Z balíka troch prijatých všeobecne záväzných nariadení (VZN) je to jediné zásadné zvýšenie cien v oblasti daní a poplatkov pre občanov mesta v budúcom roku.

Ročný poplatok za komunálny odpad bude v roku 2006 pre prvú a druhú osobu v domácnosti po 500 Sk, tohto roku činí 480 Sk. Pre tretiu a štvrtú osobu poplatok vzrastie z tohoročných 430 Sk na 450 Sk.
Dôvody uviedla predkladateľka návrhu VZN, vedúca finančného a plánovacieho odboru Mestského úradu v Prešove Mária Nováková. Oproti stavu v tomto roku majú v budúcom vzrásť náklady na zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych odpadov v podmienkach prešovskej samosprávy o asi 2,8 milióna Sk. Podpísali sa pod to vyššie ceny pohonných látok a zvýšenie zákonom stanoveného poplatku pre obce so skládkou za uloženie tony odpadu. Systém zliav na poplatku alebo oslobodenie od jeho platenia sa nezmenil a pretrváva doterajšia filozofia, že na ich udelenie nemá vplyv vek, majetkové pomery či zdravotný stav platcu poplatku, ale len jeho fyzická neprítomnosť v meste.
Podľa VZN o daniach, ktoré mesto pre rok 2006 zaviedlo na psa, za užívanie verejného priestranstva, za ubytovanie, za predajné automaty a za nevýherné hracie automaty je najvážnejšia úprava, že predmetom dane sa stáva i pes u držiteľa preukazu zdravotne ťažko postihnutého, ak to nie je pes so špeciálnym výcvikom. V platnosti zostáva už tohto roku zavedená sadzba dane na psa držaného v bytoch a bytových domoch, a to 2000 Sk. Znamenala výrazný pokles takto chovaných psov, lebo vzrástla oproti roku 2004 o 100 percent. VZN prináša pre internetové kaviarne oslobodenie od dane za nevýherné hracie prístroje. Podľa Novákovej cieľom bolo podporiť rozvoj internetu.
VZN o dani z nehnuteľnosti na rok 2006 prináša všetkým daňovníkom v meste zníženie sadzby dane u ostatných pozemkov, pretože sú obmedzene využívané. Zníženia sa dočkala aj sadzba dane za nebytové priestory. Navyše sa daň nižšia ako 100 Sk nebude v roku 2006 ani vyrubovať, ani vyberať. Je to podľa Novákovej dané tým, že náklady na jej vyrubenie sú vyššie ako výnos.
Všetky sadzby mestských daní a poplatkov sú uvedené na internetovej stránke mesta Prešov na adrese www.presov.sk.
 

Vyberte región

mark